Το τέλος του τέλους;
Μήπως φθάνει στο τέλος της η θεωρία της Κορύφωσης Παραγωγής Πετρελαίου;

Πριν λίγα χρόνια η συζήτηση για το ενδεχόμενο της “Κορύφωσης Παραγωγής Πετρελαίου” είχε φθάσει στο αποκορύφωμά της... Μόλις μια πενταετία πίσω, όλες οι ενδείξεις οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η εξάντληση των κοιτασμάτων πετρελαίου ήταν πλέον θέμα χρόνου. Οι φόβοι αυτοί έδειχναν να επιβεβαιώνονται έντονα το 2008 όταν οι τιμές του μαύρου χρυσού άρχισαν να ακολουθούν μια πρωτοφανή αύξηση, ξεπερνώντας τα 150 δολάρια το βαρέλι. 

Σήμερα οι ειδικοί μιλούν πλέον για νέες προοπτικές στην τεχνολογία εξόρυξης πετρελαίου, ανανεώνοντας τις ελπίδες για προσιτές τιμές και επαρκή παραγωγή. Ανάμεσα στις νέες τεχνολογίες κυριαρχεί η τεχνική Oil Shale, η οποία καταφέρνει την εξόρυξη πετρελαίου μέσα από σχιστολιθικούς βράχους.

Πρόκειται για μια μέθοδο που είχε πρωτοεμφανιστεί στις Η.Π.Α κατά τη δεκαετία του ’70 επί προεδρίας Jimmy Carter. Αν και αποτέλεσε τότε μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική μέθοδο εξόρυξης, οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κατακόρυφα μετά τις 2 πετρελαϊκές κρίσεις του ’70, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον για τις εναλλακτικές μεθόδους παραγωγής να μειωθεί έντονα.

Σήμερα όμως οι τεχνολογικές εξελίξεις καθιστούν τη μέθοδο Oil Shale ως τον πιο ικανό τρόπο άντλησης πετρελαίου από βραχώδεις σχηματισμούς. Η τεχνολογία αυτή προσφέρει πλέον χαμηλό κόστος και αποδίδει πολλαπλάσια βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τις ποσότητες που παράγονταν στο παρελθόν. Υπάρχουν μάλιστα στις Η.Π.Α ορισμένες περιοχές που έχουν δει τις οικονομίες τους να ανθίζουν χάρη στην εξόρυξη πετρελαίου από σχιστόλιθο -όπως το Williston της πολιτείας South Dacota, μια μικρή πόλη που έχει πρόσφατα μεταμορφωθεί λόγω της έντονης δραστηριότητας εξόρυξης με τη μέθοδο του σχιστόλιθου. 

Τη σειρά τους τώρα περιμένουν κι άλλες δυτικές πολιτείες των Η.Π.Α -όπως το Wyoming, η Utah και το Colorado, μια και οι έρευνες δείχνουν ότι εκεί κρύβονται τα μεγαλύτερα παγκόσμια αποθέματα που μπορούν να αντληθούν με την τεχνική Oil Shale. 

Βέβαια, ο ενθουσιασμός αυτός είναι σχετικός καθώς αναμένεται να παραταθεί η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα. Αν οι τιμές διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα και οι κινητήρες εσωτερικής καύσης συνεχίσουν την εκατονταετή τους κυριαρχία, το ενδιαφέρον για την εμπορική εφαρμογή των εναλλακτικών πηγών ενέργειας θα ατονήσει... 

Ίσως έτσι η δικαιολογία της κατάρριψης του μύθου της “Κορύφωσης Παραγωγής Πετρελαίου” και η επικράτηση των φθηνών ορυκτών καυσίμων να μην κρύβουν ένα τόσο ελπιδοφόρο μήνυμα.

Σάββας Κάλφας, Διευθύνων Σύμβουλος, ecoreview.gr 

...ή μήπως όχι...