Άρθρα

Viewpoints

Αλιεύοντας στο Αιγαίο...(9-10-2015) Συνεχείς Παραβιάσεις από Τουρκικές Μηχανότρατες σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα


Έξαρση και συνεχή παραβατικότητα από μεγάλες τουρκικές μηχανότρατες που ψαρεύουν καταστροφικά και παράνομα μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της ΝΑ Σάμου, καταγράφει τις τελευταίες ημέρες το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η πειρατική αλιεία δεν γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας όπως συνέβαινε σε αντίστοιχα περιστατικά τα προηγούμενα χρόνια, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, με αποκορύφωμα τις 14 και τις 15/8 και με θεατές τους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στις παρακείμενες παραλίες και χωριά.

Διαβάστε περισσότερα: Αλιεύοντας στο Αιγαίο...

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

(1-10-2015) Δύο νέες εκθέσεις στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης το Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2015, στις 20.00 στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, 1ος όροφος, Λιμάνι) και στο παράρτημα ΜΦΘ κτίριο πρώην Αποθηκών Στρατού (Α’ Προβλήτα, Λιμάνι).

Η έκθεση αυτή, η οποία χωρίζεται σε οκτώ ενότητες, συγκεντρώνει περίπου 200 έργα 32 φωτογράφων και εικαστικών από 20 χώρες που ασχολήθηκαν με το φωτογραφικό πορτρέτο στην Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια, εκ των οποίων πολλά ανήκουν πλέον στην ιστορία της φωτογραφίας. Ζούμε στην εποχή του πορτρέτου. Ποτέ στην ιστορία δεν ήταν τόσο δημοφιλή τα πορτρέτα, έστω κι αν σήμερα υφίστανται με την μορφή των selfie. Επίσης, ποτέ δεν ήταν τόσο απίστευτα απλό να δημιουργήσει κανείς ένα πορτρέτο και να το δείξει σε όλο τον κόσμο. 

Διαβάστε περισσότερα: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Τα νέα του Αρκτούρου(18-9-2015) Ανάκαμψη του πληθυσμού των αρκούδων στην Ελλάδα κατέγραψε η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ


Δελτίο Τύπου Αρκτούρου
Ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα της τριετούς έρευνας που πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τον πληθυσμό των αρκούδων στην Ελλάδα. Η πρώτη συστηματική καταμέτρηση που υλοποιήθηκε από το 2007 έως το 2010 στη δασική περιοχή της Πίνδου κατέδειξε ότι ο αριθμός των αρκούδων στη χώρα μας παρουσιάζει αύξηση!

Η καταμέτρηση έγινε με μία πρωτοποριακή μέθοδο συλλογής γενετικού υλικού μέσω τριχοπαγίδων (συρματοπλέγματα που δεν τραυματίζουν τα ζώα) που τοποθετούνται σε στύλους της ΔΕΗ όπου οι αρκούδες έχουν τη συνήθεια να ξύνονται. Το γενετικό υλικό συλλέγεται στη συνέχεια από τους ερευνητές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στέλνεται στο εξωτερικό για ανάλυση και επιστρέφεται μία “ταυτότητα”, η οποία καταχωρείται στο Εθνικό Μητρώο Αρκούδας. 

Διαβάστε περισσότερα: Τα νέα του Αρκτούρου

Νίκος Δραγούμης, Ο Ζωγράφος

(25-9-2015) Μια ενδιαφέρουσα συλλογή στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

σας προσκαλεί στα εγκαίνια των εκθέσεων

ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ. 1874-1933

στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ
στη Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108

Διάρκεια έκθεσης:
30 Σεπτεμβρίου – 29 Νοεμβρίου 2015

- - - - - -

Διαβάστε περισσότερα: Νίκος Δραγούμης, Ο Ζωγράφος

Solar ride

(11-9-2015) Βόλτα στο κέντρο της Αθήνας με ποδήλατο

Η περιβαλλοντική οργάνωση GREENPEACE σας προσκαλεί για μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας με το ποδήλατό σας. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Η ηλιακή οικονομία θα μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση. Το Solar Ride είναι μια δράση που οργανώνεται ως η 3η συνεχόμενη ποδηλατοδράση της GREENPEACE στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Δράσης για το Κλίμα. Η GREENPEACE επισημαίνει ότι καθώς η ενεργειακή φτώχεια αναδεικνύεται ως ένα από τα πιο σοβαρά συμπτώματα της ύφεσης, με 6 στα 10 νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν δυσκολίες να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, είναι πλέον καιρός η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τον Ήλιο σαν το σπουδαιότερο και σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο περιουσιακό στοιχείο της χώρας. Το ραντεβού είναι την Κυριακή 27/9/2015 έξω από το σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο. Η συμμετοχή σας θα υπογραμμίσει τη μεγάλη ανάγκη για τη μεταστροφή της χώρας μας στην ηλιακή ενέργεια, που αποτελεί -χωρίς αμφιβολία- τον πιο ισχυρό και ανεξάντλητο φυσικό πλούτο της Ελλάδας.

Σελίδα 8 από 41